
Sport- och träningsanläggningar
Fysisk aktivitet är avgörande för vår fysiska och mentala hälsa. Möjligheten att röra på sig, träna eller utöva idrott – oavsett om det sker inomhus eller utomhus – är en viktig del av ett hälsosamt liv. Samtidigt är det avgörande att miljön där träningen sker är säker, hälsosam och hållbar – både för människan och för naturen.
Oavsett om det handlar om en inomhusanläggning som ett gym, en yogastudio, boxningslokal eller idrottshall – eller en utomhusanläggning som en fotbollsplan, friidrottsarena, golfbana eller skyttebana – så ska det inte finnas några diffusa störningar som påverkar hälsan negativt.
Exempel på sådana risker kan vara:
-
Dålig inomhusmiljö med bristfällig ventilation eller för hög ljudnivå
-
Smittrisker till följd av dålig hygien och rengöring
-
Legionellabakterier i duschar och varmvatteninstallationer
När det gäller utomhusträning, är det viktigt att ytor och spelytor – oavsett om de är av konstgjort material (som plast, konstgräs, målade ytor, gummimattor) eller naturligt material (som gräs eller jord) – underhålls och används på ett säkert och miljövänligt sätt.
-
Konstgjorda material ska inte innehålla ämnen som kan orsaka allergier eller som kan urlakas till omgivande vattenmiljö.
-
Naturliga ytor ska inte behandlas med skadliga bekämpningsmedel som kan hota både människors hälsa och den biologiska mångfalden.
Att driva en sportanläggning – oavsett om det är för träning, tävling eller rekreation – kan vara komplext. Det gäller att ha koll på både miljökrav, hygienrutiner, materialval och myndighetsregler. Reglerna kan skilja sig beroende på anläggningens typ, storlek och inriktning.

Inomhusanläggningar
Vad måste man tänka på?
Här handlar det om att skapa en trygg och hygienisk miljö i en sluten lokal. Nedan följer viktiga områden att ha koll på:
Luftkvalitet och ventilation
Dålig luft påverkar prestationsförmåga, koncentration och hälsa. Säkerställ att ventilationen uppfyller kraven i Boverkets byggregler och kontrolleras regelbundet.
Ljudnivåer och akustik
Höga ljudnivåer kan leda till hörselskador. Mät ljudnivåer regelbundet och anpassa akustiken för att minska störningar.
Ljus och temperatur
Ljus ska vara tillräckligt utan att blända eller avge för mycket värme som orsakar obehag.
Temperaturen inomhus bör ligga på 18–20 °C (gäller ej ishallar).
Duschutrymmen & legionellarisk
Duschar med stillastående varmvatten kan sprida legionella. Se till att vattentemperaturen håller minst 60 °C i beredare och minst 50 °C vid dusch. Spola regelbundet! Rengör duschmunstycken ofta och inkludera kontrollrutiner i egenkontrollplanen.
Hygien och städning
Omklädningsrum, mattor och träningsytor ska städas dagligen. Gäller även andra kontaktytor som redskap, handtag, utrustning. Upprätta en städplan och utbilda personalen att minska kontaktsmitta.
Läs mer på om reglerna hos
Folkhälsomyndigheten — Myndigheten för folkhälsofrågor

Utomhusanläggningar
Vad måste man tänka på?
Att skapa eller driva en sportanläggning utomhus innebär ansvar – både för människors hälsa och för vår gemensamma miljö. Oavsett om det handlar om fotbollsplaner, löparbanor, utegym, skjutbanor eller golfbanor så behöver flera viktiga aspekter beaktas för att undvika hälsorisker och negativ miljöpåverkan.
Materialval – konstgjort eller naturligt?
Utomhusanläggningar byggs ofta med konstgjorda material som konstgräs, plastbeläggningar, gummimattor och målade ytor. Dessa material kan:
-
innehålla ämnen som orsakar hudirritation eller allergier, särskilt vid direktkontakt (t.ex. på utegym, lekplatser och springbanor)
-
urlakas vid regn och förorena mark, grundvatten eller närliggande vattendrag
-
bidra till spridning av mikroplaster i naturen
Om du använder naturliga material, såsom gräs eller grus, är det lika viktigt att säkerställa att du inte behandlar ytorna med farliga bekämpningsmedel eller gödselmedel som kan skada både människan och ekosystemet.
Granulat i konstgräsplaner – spridning av mikroplaster
Konstgräsplaner innehåller ofta granulat – små plast- eller gummipartiklar som ger dämpning och bättre spelbarhet. Tyvärr är detta en av de största källorna till mikroplastspridning från idrottsanläggningar.
Granulat sprids lätt till omgivningen genom:
-
skor och kläder
-
regnvatten och snöröjning
-
driftfordon och maskiner
För att minska risken bör du:
-
använda miljövänliga eller granulatfria alternativ
-
installera barriärer och filter runt planen
-
säkerställa rutiner för rengöring av utrustning
-
dokumentera åtgärder i din egenkontrollplan
Från år 2031 träder nya EU-regler i kraft som förbjuder vissa typer av granulat med mikroplaster – men redan nu rekommenderas att fasa ut dessa material.
Ljus och ljud – påverkan på omgivningen
Utomhusbelysning och ljudnivåer kan påverka både närboende och den omgivande naturen. Det gäller särskilt anläggningar som används kvällstid eller i tätbebyggda områden.
-
Ljusföroreningar från stark belysning kan störa både människor, djur och ekosystem.
-
Bullerstörningar från idrottsevenemang, träning och maskiner kan orsaka klagomål från boende.
-
Skjutbanor utgör en särskild risk där höga ljudnivåer kan kräva ljuddämpande åtgärder och särskilda tillstånd. Bullret kan påverka både människor och vilt i närområdet.
Tänk på att ljud från skjutbanor ofta regleras i tillståndsbeslut enligt miljöbalken och behöver följas upp med mätningar.
Mark- och vattenpåverkan
Sportanläggningar påverkar den fysiska miljön och för att förhindra negativ påverkan kan följande tips vara bra att tänka på:
-
Tät packning av mark, konstgräs och gummimattor kan försämra markens förmåga att ta upp vatten, vilket ökar risken för översvämning.
-
Kemikalier och mikroplaster från material och underhåll kan förorena grundvatten eller sjöar i närheten.
-
Avrinning från hårdgjorda ytor behöver ofta hanteras genom dagvattenlösningar och kontrollerade flöden.
Anläggningar nära skyddade naturområden
Om sportanläggningen är belägen i eller nära ett naturreservat, Natura 2000-område, strandskydd eller andra skyddade områden, gäller särskilt strikta regler. Det kan innebära:
-
förbud mot vissa typer av buller eller belysning
-
begränsade öppettider eller maxantal besökare
-
särskilda dispenskrav för byggnation eller verksamhet
Innan nyetablering eller förändring av en anläggning nära skyddad natur bör du alltid kontakta kommunens miljöförvaltning alternativt samråda med Länsstyrelsen, beroende på vem som äger och förvaltar de skyddade området.
Användning av kemikalier och bekämpningsmedel
Om du planerar att använda växtskyddsmedel, rengöringskemikalier eller någon typ av ytbehandlingsmedel så krävs i många fall anmälan eller tillstånd. Bekämpningsmedel som används i offentlig miljö får inte användas fritt – och det krävs riskbedömning och godkännande.
Läs mer på om reglerna hos
Länsstyrelsen – skyddade områden, buller, naturpåverkan
Naturvårdsverket – miljöpåverkan, mikroplaster
